Yoga
4 redenen waarom yoga helpt bij hormonen
Hormonen: er zijn weinig vrouwen die geen ervaring hebben met vermoeidheid, stemmingswisselingen, opvliegers of algehele misère. Hoe kan yoga je een handje helpen bij deze hormonale uitspattingen?
Ik geef je 4 redenen waarom yoga ondersteunt bij het op peil houden van je vrouwelijke hormoonspiegels en hoe je daardoor (langer) fit blijft. Vooral reden 4 is een goede: speciale hormoonyoga.
Wat zijn hormonen en wat is het nut ervan?
Hormonen zijn stofjes, die het lichaam zelf aanmaakt en die helpen bij allerlei processen in het lichaam. Zo helpt:
· melatonine om goed in te slapen
· cortisol om je lichaam een boost te geven bij stress situaties
· testosteron bij het verhogen van je libido en de opbouw van je spieren
· Oestrogeen remt de botafbraak en houdt de slijmvliezen gezond
· Progesteron ook een belangrijke schakel in de stressbeheersing en bevordert de schildklierwerking
Ze zijn dus heel nuttig! En dit zijn nog maar enkele functies van de vele functies die hormonen hebben
Tegelijkertijd hebben hormonen zowel voor vrouwen als voor mannen nadelige kanten. Als vrouw kun je veel last hebben van hormonen tijdens de menstruatie, een zwangerschap of de overgang. En na je 40ste verandert je hormoonhuishouding structureel en kun je last krijgen van stijve en pijnlijke gewrichten zoals je heupen


Hoe helpt yoga bij hormonen?
1. Yoga helpt bij acceptatie van hormonale verschijnselen
Zoals gezegd ervaren we hormonen niet alleen als positief. Het is nu eenmaal geen feestje om menstruatiepijnen te hebben of je ogenschijnlijk ‘zomaar’ ellendig te voelen. Het beoefenen van yoga helpt je bij het accepteren van deze ervaringen en zorgt ervoor dat je er minder weerstand tegen hebt. En dat is al een hele belangrijke stap! Alles wat je aandacht geeft, groeit namelijk. Als jij leert om je weerstand los te laten, zul je je hoe dan ook al beter gaan voelen. Yin Yoga kan hier bijvoorbeeld enorm bij helpen. Bij Yin Yoga hou je de houdingen langere tijd aan, waardoor het een mentale uitdaging kan zijn en je dieper stretcht dan alleen de spieren. En dit zorgt voor meer ruimte in je lijf en je hoofd!
2. Yoga helpt bij een soepeler lichaam
Tijdens hormonale pieken kun je last hebben van pijn, stijfheid en ander fysiek ongemak. Rustige yogaoefeningen helpen je om dit te verzachten. Een rustige serie Hatha Yoga oefeningen bijvoorbeeld, smeert als het ware je gewrichten en creëert meer ruimte in je lichaam. Je spieren spannen minder aan en alles in je lijf wordt soepeler.
3. De kracht van een een goede ademhaling
Een goede ademhaling is onmisbaar bij hormonale klachten! De adem kan namelijk meewerken aan het ontspannen van je lichaam.
Sterker nog: een ontspannen adem is een voorwaarde voor een ontspannen lichaam.
En dit ontspannen gebeurt met name op de uitademing. Op een uitademing laat je los en schakel je naar het parasympathische (=ontspannings) deel van je zenuwstelsel. Als je leert om je adem te richten op het gebied waar je last van hebt, is de kans groot dat de pijn of het ongemak na een tijdje afneemt. Het is niet voor niets dat zwangere vrouwen o.a. door middel van ademhalingstechnieken worden voorbereid op de bevalling!
4. Speciale hormoonyoga: bevorderlijk voor het bekkengebied
Het bekkengebied is het hoofdkwartier van de vrouwelijke hormoonhuishouding. Ik raad je aan om met enige regelmaat een speciale serie yogahoudingen voor dit gebied te doen. De houdingen in deze series maken het bekkengebied meer open, soepeler en zachter. Zo beperk je de kans op blokkades en kan alles zo goed mogelijk doorstromen.
Nu zijn er vele soorten yoga scholen en yoga docentes.
Bij wie kan ik terecht?
Is dat nu de vraag die in je hoofd rond dwaalt? Neem gerust contact met ons op en wij verwijzen je door naar een van onze aangesloten yoga scholen/docentes